Musikhistorien om Stefan Wolffbrandt

Stefan Wolffbrandt er en dansk komponist, sangskriver og musiker, der har spillet i flere orkestre, som forsanger og senest som solist med en blanding af kendte numre og egne kompositioner.

Født 3. september 1966, Faxe, Præstø Amt, Danmark

Starten

Startede  som 5-årig med at spille guitar. Allerede som 17-årig, i 1982, begyndte han at komponere musik og skrive tekster, og har skrevet ialt 400 sange gennem over 40 år.

I sommeren 1982 tog han en et-årig guitar-class – hovedsageligt med musikteori og jazz-guitar som hovedfag, på Berkeley High, California, USA.

1983 med den 1. guitar – Höfner fra 1965 – købt i 1981 med en Fender Pro Reverb fra USA

Han kom tilbage til Danmark fortsatte han sin musikalske uddannelse på den hårde måde, nemlig ved at spille live og akustisk på gaden i årene 1984-1987.

Han var forsanger i dansebandet Quintus fra 1984-1998.

1986

Samtidig i denne periode, var han guitarist i Twang-bandet Local Yokals, som spillede en form for country-billy musik i Næstved-området.

Twang-guitar…
Lokal Yokals

Lang turné

I september 1994 startede han som forsanger i TV2-Jam, som turnerede Danmark tyndt i fem år på alle de store og mellemstore spillesteder rundt omkring i Danmark. Også Samsø blev besøgt af orkestret, både med TV2-Jam og orkestret Wolffbrandt & Co., som var det samme orkester, men repetoireret var hans egne sange, hvor udgangspunktet var udgivelsen ” Nøglen Til Frihed”. Denne CD blev indspillet i Sweet Silence Studios i København, i foråret 1998 og der blev arrangeret en turné med Wolffbrandt & Co. i efteråret 1998 til forsommeren 1999.

Tv2-Jam

Der kom lige en julesingle ”Jul, For Gud Ved Hvilken Gang” Indspillet i efteråret 1998 i Sweet Silence Studios og udgivet på single 1. december 1998.

Han skrev i denne tid også sange til duoen S.O.A.P. Disse sange, som kun var på engelsk, var bla. med til de blev spottet af Remeé og senere fik deres gennembrud, med flere hits.

I 2000 besluttede han sig for at gå all-in med sin solo-karriere. På det tidspunkt havde han boet på Samsø i to år, og nød ø-livet, især efter koncerterne på fastlandet. Noget af det bedste ved at tage ud at spille, var at komme hjem til Samsø den næste morgen. Tage morgenfærgen hjem, høre fuglene synge, nyde roen på øen, et smut forbi bageren i Onsbjerg og så hjem til Langemark og nyde sin morgenkaffe – i fred og ro.

Starten på Samsø

Ankom til Samsø Festival i juli 1995, midt i en lang turné med mange jobs. Jeg var egentlig ikke booket til noget, men var både til festivalen og i området omkring Ballen Havn. En aften stod der et sløvt orkester og spillede på Café Ofelia – de havde spillet der flere dage i træk og var godt trætte ”af den friske ø-luft”.

Jeg spurgte om jeg måtte gå på scenen og gi’ et par numre og så blev der fuld gang i hele spillestedet. Jeg spillede over en time – lige på – solo og live, kun med min guitar og en mikrofon til vokalen.

Da jeg var færdig kom ejeren og spurgte om jeg kunne tænke mig at spille nogle flere jobs på Samsø. Det kunne jeg godt – og det blev til ca. 10 gode år på Café Ofelia, med masser af koncerter, hen over hele året, dog mest i sommersæsonen hvor der var mange gæster på øen i weekend’erne.

Stefan Wolffbrandt flyttede til Samsø i maj 1998. Og med rigtig mange spillejobs til familiefester, bryllupper og runde fødselsdage hos de fastboende samsinger, så var det nemt blive integreret på øen. De fleste kendte ham jo allerede, da de havde mødt ham til festerne rundt omkring på øen, så det var let for ham at være ”tilflytter” og skabe gode forbindelser til de lokale øboere.

Tiden på Samsø

Han brugte også tiden på at skrive nye sange, og i maj 2001 indspillede han albummet ”Stort & Småt” på Dansebjerg sammen med guitarist Søren Jacobsen, bassist Helge Solberg, trommeslager Kasper Langkjær og den amerikanske producer Mike Stewart.

Albummet “Stort og Småt” blev released den 15. juni 2001, den indeholder 12 dejlige sange om håb, glæde og kærlighed. “Stort og Småt” varer ialt ca. 45 minutter og det gi’r lytteren tre kvarters fed musik og kun på Dansk. Stefan synger, spiller akustisk guitar og mundharpe.

Café Ofelia 2001

Sangen Augusta blev en stort hit på Samsø og mange kommer den dag i dag og ønsker nummeret spillet, mere end 20 år efter at sangen så dagens lys.

Ind imellem turnéen som soloartist og troubadur, har han også medvirket på Ann Nørgaards børnemusik-udgivelser bla. på CD’en Rytmetrolderier i 2009 og CDén …Så 3 og så 4 i 2014. I 2014 sprang han også ud som forfatter til bogen “Tænk Dig Til Et Godt Liv”, som er et åndeligt værk der kan inspirere til en videreudvikling af sig selv.


I 2015 udgives CDén Glad I Låget, som er et album med 13 sange. Et album som kommer omkring mange emner i livet. Sangene er en blanding af mange udtryk, skabt på en måde som kun Stefan Wolffbrandt kan gøre det.

Guitarist er Søren Jacobsen, bassist Helge Solberg medvirker også på albummet og det er produceret af Søren Jacobsen.

I 2019 udgives CDén Kommet Hjem, som er et album, også med 13 sange, både med inspiration fra Island og Samsø. Sangene er om magisk sammenhængskraft, modigt sammenhold, din nysgerrighed på livet med poesi og nærhed, samt at leve i nuet og ha’ det sjovt mens du lever, om alle livets muligheder og selvfølgelig kærlighed – om at give slip, gøre dig fri – at være en lille prik i universet, ensom og forladt, midt i stormen.

I oktober 2020 udgives CDén Stort & Småt & Smukt, som dels er en digital remastered udgave af Dansebjerg-indspilningen plus fire nye sange. Et album med i alt 16 sange, hvor sangene og musikken kan udtrykkes i en enkelt sætning: Når livet er stort, når livet er småt, og den man er, gør det godt – da er alt så smukt.

Alle sangene, som også findes på alle streamingtjenesterne, og alle teksterne på albummene er på dansk, og er skrevet og komponeret på Samsø, undtagen en norsk, svensk og islandsk tekst som er med på udgivelserne, men er oversat på Samsø – inspireret af livet på Samsø.

Han har både spillet koncerter i Amsterdam, Sverige og Norge samt været på turné i Island.

Mange gange når han er kommet til Reykjavik, så spiller han enten på spillestederne, eller på gaden sammen med sin musikalske kompagnon, den tidligere islandske operasanger Olafur Bjarnason. Sammen spiller de en blanding af engelske, danske og islandske sange.

Reykjavik 2018 – på gaden – tilbage til hvor jeg startede i 1984. Nu går pengene til islandske børn.

Ved siden af livet som kunstner, har han også været kommunalbestyrelsesmedlem i perioden 2018-2021 og er stadig dybt engageret i det politiske liv på Samsø. Kulturen står højt på dagsordenen for ham og det rytmiske musikliv, koncerter og arbejdet som lydmand på øen er stadig en vigtig del af hans virke, udover at være soloartist, singer/songwriter og troubadur.

Kulturposter
Han har haft mange bestyrelsesposter indenfor kulturlivet igennem årene. Fra 1986-1993 bestyrelsesmedlem i Musikforeningen Vershuset, Næstved, med ansvar for opbygning af stedets lydanlæg og afvikling af mange koncerter som lydmand, med bla. Hanne Boel, Walter Trout og utallige andre kunstnere. I perioden 1989-1993 bestyrelsesmedlem i Samspil, Foreningen for rytmiske spillesteder i Danmark – nu Dansk Live.
I perioden 1991-1993 bestyrelsesmedlem i Dansk Rock Samråd – ROSA. I perioden 2012-2022 bestyrelsesmedlem i Samsø Musikforening og også fra 2012 til nu, været kontrollør i indgangen på Brundby Rock Hotel.
Har siden 1987 været medlem af KODA og siden 1996 været medlem af komponisternes forening DJBFA, nu AUTOR.

Troubaduren 2022